Пчеларите отчитат загуби заради недохранване на пчелите
Пчеларите отчитат загуби заради недохранване на пчелите / netinfo
В началото на стопанската година се констатира голяма  смъртност при пчелните семейства, съобщи Добри Добрев, който е член на националната браншова организация „Български пчеларски съюз”.

Статистиката сочи, че в страната има пчелини, в които 50 % от пчелните семейства са умрели от глад.

Добри Добрев отглежда около 220 кошера в землището на село Росица. В края на януари е установил, че 5-6% от тях са загинали. Пчелите умират от недохранване, обясни той, тъй като заради сушата миналата година не са успели да се запасят с мед. Производителите от своя страна нямат достатъчно средства, за да захранват пчелните семейства. Миналата година пчеларите в региона настояваха да получат субсидии от 15 лева за пчелно семейство, но такива не бяха осигурени.

Вече е започнал приема на документи за кандидатстване по националната програма за пчеларство, съобщи още Добри Добрев. По нея се осигуряват средства за купуване на пчелни майки, пчелни кошери и отводки.

Пчеларите могат да кандидатстват и за възстановяване на разходи за ветеринарен контрол и за купуване на препарати в борбата срещу вароатозата. Предвидено е и подпомагане на лаборатории за изследване на пчелния мед.

В Добруджа се отглеждат около 40 хил. пчелни семейства. Две трети от произвеждания в страната мед се добива в Добричка област.