Пазарът на зърно се раздвижва
Пазарът на зърно се раздвижва / снимка: Валя Янева

След затишието в края на миналата година, през януари се наблюдаваше раздвижване на пазара на зърното, обяви председателят на Съюза на зърнопроизводителите Пламен Борисов. По думите му в момента на пристанище Варна се товарят кораби с пшеница. Така ще се реализира част от миналогодишната реколта на цени средно 210 лева за тон, в зависимост от качеството.

Борисов припомни, че преди нова година житото се е търгувало на цени 160-170 лв./тон. По негова преценка на пристанища Варна и Бургас сега ще бъдат реализирани около 180-200 хиляди тона пшеница.

Движение има и при слънчогледа, който в момента се предлага за 400-410 лв./тон при 320-330 в края на 2008 година. При царевицата също има ръст до 220 лева за тон - цена, която Борисов определи като прилична.

„Раздвижването на зърнения пазар обаче е относително слабо, защото не е в световен мащаб. На външните пазари не се очертават ценови нива, които да показват, че в близко време цените ще пораснат драстично нагоре”, коментира Пламен Борисов. Той припомни, че когато житото струваше 300 лева за тон стопаните са смятали, че цената ще расте и са претърпели загуби. Затова сега съветът му е да се продава на сегашните нива.

От началото на годината до момента на пристанище Балчик са натоварени два кораба с пшеница, научи Дарик. Износът на зърно по море е предназначен за Гърция и Турция. Около 8 000 тона жито са изнесени от порт Балчик за последните две седмици. Прогнозите са, че износът на зърно през пристанище Балчик тепърва ще се активизира.

Чуйте в прикачения файл още по темата от Пламен Борисов.