Пазарът на зърно е напълно замрял
Пазарът на зърно е напълно замрял / Дарик Добрич, архив

Пазарът на пшеница в момента е напълно замрял и няма никакво търсене, коментира председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов. По думите му Русия е наложила тотален износ на зърно и цената е паднала драстично, като в момента е под 300 лева за тон.

„В момента ние произвеждаме скъпа продукция, а цените падат. Ако пшеницата още поевтинее, ще започнем да регистрираме загуби", каза Жендов. Миналата година по това време житото се е търгувало по 400-420 лв/тон. Другата причина за мъртвия пазар според арендатора е, че търговците имат проблеми с възстановяването на ДДС и така износът на пшеница се бави.

Есенниците не са в добро състояние, особено тежко е положението с рапицата, заяви още Кирил Жендов. Причината е засушаването. Рапицата бе засята навреме, но дъждовете валяха късно, културата поникна късно, а след това 20 дни нямаше слънце, което да я провокира да вегетира по-бързо, каза зърнопроизводителят.

В състоянието, в което е в момента, пшеницата няма да издържи на по-ниски температури от минус 15 градуса. Ще има големи измръзвания и провалени посеви, прогнозира Жендов.