Пазарът на недвижими имоти замря
Пазарът на недвижими имоти замря / netinfo
В момента има застой на пазара на всички видове недвижими имоти, включително земеделска земя, каза в ефира на Дарик радио Костадинка Добрева от агенция „Контини”. До месец и половина ще има корекции на цените надолу. При някои имоти с прекалено раздути цени, например панелните жилища, такава тенденция вече се наблюдава, сочат данни на брокерите. Цените на панелките падат, след като само до преди две седмици квадратен метър се е продавал за 500 евро. Най-добре е да се инвестира в земеделска земя, съветва Добрева. В момента има лек спад в цените на тези имоти, но около април 2009-та, когато ще започне новата стопанска година, се очаква 10-15 процентно повишение.

След бума от 2006 и 2007 година, от това лято се наблюдава застой в пазара на селските имоти. Предлагането е голямо, а са сключени много малко сделки. Чужденците се отдръпват от този пазар заради финансовата криза, коментира Добрева. Рязко намаляват продажбите по Северното черноморие, където предлагането е огромно.

Според брокери на недвижими имоти наемите ще заемат сериозен сектор от този пазар. Причината е, че се очаква все повече семейства, особено млади, да живеят под наем при невъзможност да купят или построят жилище.

Очаква се заради стагнацията в бранша много агенции за недвижими имоти да затворят врати. Според световните стандарти на около 5-6 хиляди жители се пада една агенция. В Добричка област действат около 150 фирми, а реално са необходими 50-60.