Оздравителните мерки във ВиК трябва да дадат резултат до 6 месеца
Оздравителните мерки във ВиК трябва да дадат резултат до 6 месеца / Дарик Добрич

Във ВиК-Добрич от години има наслоени проблеми, коментира за Дарик новият управител на дружеството Радослав Русев. Той е един от членовете на екипа, разработил плана за оздравяване на водното дружеството в Добрич и сега има задачата за 6 до 8 месеца да начертае конкретна програма от мерки, която да доведе до положителни резултати. „След осем месеца за мен ще бъде важно, ако мерките вече се изпълняват и загубите на вода тръгнат надолу”, посочи  Русев.

Той отбеляза, че на първо място в следващите два-три месеца ще се работи за увеличаване на събираемостта и изработване на бърз воден баланс на дружеството.

„ВиК поддържа мрежа с дължина над 3 000 км, от които около 260 км са в Добрич, а загубата на вода в града е непропорционално голяма. Трябва да се работи за зониране на Добрич, за да разберем в кои райони са най-големите загуби и какви конкретни мерки са нужни”, коментира шефът на ВиК.

Той смята, че трябва да се направи и проучване на потреблението на вода, за да се разбере какъв е профилът на консумация в региона.  „Очаквам проучването да покаже, че от 2 до 4 часа през нощта водните количества, които влизат в Добрич са доста високи в условията на ниска консумация, което означава загуби по мрежата”, коментира Русев. Той смята, че в тези часове може да се управлява налягането на водата, но не с „притваряне на кранове” , а като се монтират необходимите уреди.

Важно е още да се направи анализ на енергийната консумация на основните помпени и сондажни инсталации, да започне смяна на водомерите на големите консуматори, да се работи за преструктуриране на задлъжнялостта на компанията, посочи Русев.