Отслужват панихида в памет на загиналите по пътищата
Отслужват панихида в памет на загиналите по пътищата / Дарик Добрич, архив

За пореден път в Добрич ще се състои панихида в памет на загиналите при пътни произшествия. Заупокойната литургия ще бъде отслужена в храм „Света Троица" утре, 16 ноември, от 11.30 часа.

Областният управител Недко Марчев призовава: „ Да си спомним за десетките невинни жертви, да проявим съпричастност към мъката на близките и да запалим свещ пред Оброчния кръст в двора на храм „Св. Троица" в неделя. По този начин ще заявим не само подкрепа, но и непримиримост спрямо ежедневните нарушения на правилата за движение. Всички ние - участници в движението, институции и организации, сме длъжни да бъдем наистина отговорни пред поколенията".

В третата неделя на ноември, по идея на Генералната асамблея на ООН, се отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия. Статистиката в България е тревожна: всяка седмица по пътищата загиват повече от 12 души, над 150 са пострадалите с тежки наранявания, голяма част остават инвалиди за цял живот.

В област Добрич през тази година вече има 20 загинали на пътя, като трима са пешеходци, двама - велосипедисти. Сред починалите има двама непълнолетни младежи. 136 са тежките произшествия до момента, ранените са 170. Само през октомври са установени 96 неправоспособни и 40 пияни водачи.
Най-честите случаи на катастрофи са удар в дърво или блъскане на пешеходец, като основните причини са високата скорост, употребата на алкохол или дрога, карането без книжка.