Отслужиха панихида за загиналите в катастрофи
Отслужиха панихида за загиналите в катастрофи / Дарик Добрич

Заупокойна литургия и панихида бе отслужена в храм „Света Троица" в Добрич в памет на жертвите на автомобилни катастрофи. Службата води отец Емануил. Тя се състоя пред Оброчния кръст в двора на черквата, който бе поставен и осветен на същата дата през 2008 година. На панихидата присъстваха петнайсетина души, сред които представители на общината, областна управа и по традиция - на младежкия червен кръст.

В третата неделя на ноември, по идея на Генералната асамблея на ООН, се отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия. Статистиката в България сочи, че от началото на годината са станали 6 094 пътни произшествия с 580 жертви.
В област Добрич през тази година вече има 20 загинали на пътя, като трима са пешеходци, двама - велосипедисти. Сред починалите има двама непълнолетни младежи. 136 са тежките произшествия до момента, ранените са 170. Само през октомври са установени 96 неправоспособни и 40 пияни водачи.
Най-честите случаи на катастрофи са удар в дърво или блъскане на пешеходец, като основните причини са високата скорост, употребата на алкохол или дрога, карането без книжка.