Отново започват граждански протести
Отново започват граждански протести / Дарик Добрич, архив

Гражданско сдружение „Обединение за Добруджа" и граждански форум "Промяна" ще излязат на протест на 17 януари, от 10.30 до 11.30 часа пред църквата "Свети Георги", съобщи за Дарик Димитър Желязков, член на организациите. Митингът е срещу монопола на електроразпределителните дружества, срещу високите сметки за ток и вода и завишената такса смет в Добрич. Ще се протестира също срещу орязването на социални придобивки за българските граждани - като ваучерите за храна, и срещу постоянно заробващите ни кредити във вид на външен дълг, които се теглят без съгласие от обществото.

Хората, които организират протеста, изразяват подкрепа за БДЖ и заявяват, че ще се борят срещу безобразията, извършвани в железниците. Те настояват отново да бъде отворен ТЕЦ Варна, след като се преразгледа договора за концесия. Последното им искане е да се засили охраната на държавната граница с военни, както и да се даде отпор на връщането на бежанци от Западна Европа в страната ни.

Желязков каза, че се надява много хора отново да излязат на улицата и да заявят своето несъгласие с националната политика през прехода. "По време на зимните протести преди 2 години властта заяви, че ще включи граждани в управлението на всички нива, а това не се случи. Искаме да им кажем, че настояваме на това", заяви той. Засега протестиращите няма да искат смяна на управляващите, но предлагат народът да следи действията им и ако те не са обединени около националните ценности и идеал, да се инициира смяна на държавната власт всяка година.

Протестът на 17 януари ще бъде национален, съобщи Желязков. Мероприятието в Добрич ще бъде пред храма, няма да има шествие, но микрофонът ще бъде предоставян на всеки, който иска да говори. "Нямаме водачи и не искаме платени участници", каза той. Планира се да има граждански акции всяка събота.