Отнемат незаконно придобито имущество на семейство Гаич
Отнемат незаконно придобито имущество на семейство Гаич / netinfo

Добричкият окръжен съд уважи иска на Комисията "Кушлев" срещу Живка и  Миролюб Гаич и дъщеря им. В полза на държавата ще им бъдат отнети 4 недвижими имоти, автомобил "Опел", 25 243 лева и левовата равностойност на 3 291 щатски долара. Сред имотите са две дворни места, едното с двуетажна масивна жилищна сграда в Каварна, апартамент и гараж в Добрич. Съдът осъди тримата да заплатят държавна такса в размер на 85 552 лева, както и 43 836 лева - на Комисията "Кушлев". От тях 610 лева са за вещите лица, изготвили многобройните съдебни експертизи по делото, а останалите - юрисконсултско възнаграждение.

Комисията за установяване на имуществото, придобито от престъпна дейност, известна като "Кушлев", заведе иска срещу Живка и Миролюб Гаич в началото на 2008 г. Тя претендира за 2 138 805 лева, на колкото е оценено от експертите придобитото от ответниците имущество, за което липсват данни за законни източници и подлежи на отнемане в полза на държавата. Живка Гаич попада в обхвата на дейността на Комисията, след като е призната за виновна, че като управител на "Югоагент - Тур" ЕООД, е присвоила 42 172 лева, собственост на дружеството.

Добричкият окръжен съд прецени, че претенциите на Комисията "Кушлев" са доказани категорично и по безспорен начин и следва да се уважат изцяло. От заключенията на експертизите се установява, че за изследвания период 1986 - 2007 г. е налице отрицателна разлика между приходите и разходите на ответниците в размер на 4 204 минимални работни заплати за страната. Законът регламентира, че това имущество е придобито по престъпен начин, след като не се доказва законният произход на средствата за получаването му.

Решението на Добричкия окръжен съд може да бъде обжалвано в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.