Отложиха решението за намаляване данъка на такситата
Отложиха решението за намаляване данъка на такситата / Дарик Добрич, архив

Общински съвет Добрич отложи вземането на решение за намаляване на данъка върху таксиметров превоз на пътници. През месец юли местният парламент определи налог от 590 лева годишно, като според Закона за местните данъци и такси, размерът трябва да варира между 300 и 1 000 лева. Сега, кметът Йордан Йорданов предложи намаляване до минималната ставка 300 лева за град Добрич. Мотивите му са, че след сесията, към администрацията са се обърнали недоволни таксиметрови превозвачи, които посочили, че данък от 590 лева ще доведе до фалити или работа в сивия сектор.

Мнозина от съветниците споделиха, че превозвачите са пропуснали законния срок за коментар на Наредбата за определяне на размера на местните данъци. „Не можем да вдигаме ръка и да променяме наши решения без мотив", заяви Мая Димитрова. „Защо превозвачите реагират постфактум?" - попита Зорница Михайлова и сподели, че намаляването на данъка след протест би показало неустойчивост на Общинския съвет и администрацията. Емилия Добрева каза, че е необходимо по-ясно аргументиране защо се иска сваляне на размера на данъка за такситата.

От групата на БСП, Постоянната комисия по търговия, услуги и туризъм и Комисията за установяване конфликт на интереси поискаха отлагане на докладната за следващо заседание. Бе предложено да се проведат в следващите дни срещи с бранша, на които да присъстват повече съветници, тъй като през август на разговора е бил само един от тях. При първоначалното гласуване, отлагането на решението получи 18 гласа „за", 6 „против" и 12 „въздържал се", което наложи прегласуване, като вторият път вече резултатът бе 24 „за", 7 „против" и 5 „въздържал се".