Отличниците на матурите по български и математика са от ЕГ и ПМГ
Отличниците на матурите по български и математика са от ЕГ и ПМГ / Дарик Добрич

Всички отличници на тазгодишния държавен зрелостен изпит по Български език и литература са ученици на Езикова гимназия Добрич, съобщи за Дарик шефът на Регионалния инспекторат по образование Дариела Вълканкина. Средният успех по предмета в областта на явилите се 1 109 дванадесетокласници е 4,29 и е равен на този от миналата година. Пълните "шестици" са 5, а отличните оценки са 65.
По БЕЛ успехът в община Добрич е 4,32; в Ген.Тошево - 4,75; в Шабла - 4,41; в Каварна - 4,14; Балчик - 3,86; Тервел - 3,79, Крушари - 3,96.

Обработени са и данните от оценките на изпита по математика, който е предпочетен като втора матура от 76 ученици в Добричко. Тук има една пълна "шестица" и 5 оценки "отличен". Всички те са в Природо-математическа гимназия Добрич. Средният успех по предмета е 4,99 и също е равен на миналогодишния.
Първи по успех са учениците на СОУ "Ст.Караджа" Генерал Тошево и СОУ "Н.Вапцаров" Каварна със средна оценка 5,63. Следват ги учениците на средното училище в Балчик с 5,40; ЕГ Добрич с 5,30 и ПМГ с 4,83. Вълканкина уточни, че тези данни се дължат на броя на явилите се на изпита - 32-ма са те в ПМГ например, а 8 - в Ген. Тошево.

Успехът на зрелостниците от Добричка област е малко над средното ниво за страната, каза още Вълканкина. Все още най-предпочитана втора матура остава географията, задържа се интересът към философията от последните години, но все по-често вече се избира и биология. Тенденцията важи както за региона, така и за цялата страна.