Откриват паметна плоча на Генерал Колев
Откриват паметна плоча на Генерал Колев / Валентина Добринчева

В чест на Деня на Независимостта, в Добрич се открива паметна плоча на генерал лейтенант Иван Колев - Добруджанският герой. Почетният знак се намира на мястото на старата плоча - на номер 2 на улица "Ген. Колев" (до Добричка община). Тържествената церемония е в 11.00 часа.

Иван Колев е известен още като бащата на българската конница. Той е роден на 15 септември 1861 г. в бесарабското село Бановка, създадено от български преселници от Тракия и разположено на 25 км. източно от Болград. По време на Първата световна война генерал-майор Колев е инспектор на конницата и командир на 1-ва Кавалерийска дивизия. Под негово ръководство тя взема участие в настъплението на Трета армия в Добруджа по време на Първата световна война при Куртбунар, Кочмар, Карапелит, Добрич, Топрахисар, Текиргьол, Кюстенджа, Черна вода и Мачин, пленявайки хиляди неприятелски офицери и войници - румънски, сръбски и руски. На 28 юли 1917 г. е произведен в чин генерал-лейтенант. Изминал хиляди километри на кон при освобождаването на Добруджа, генерал-лейтенант Иван Колев заболява и умира на 29 юли 1919 г. във Виена, Австрия. По-късно тленните му останки са пренесени и погребани в София.

Върху паметната плоча в Добрич е изобразен един от най-популярните портрети на генерала и е изписано стихотворението "Добруджанската конница" от Иван Вазов. На нея се намира и една мисъл на Иван Колев - "Кавалеристи, Бох ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!"