Откриват официално претоварната станция в Тервел
Откриват официално претоварната станция в Тервел / Дарик Добрич

Претоварната станция за отпадъци в Тервел ще бъде официално открита в 11.00 часа. Тя е част от проекта "Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Добрич", финансиран с 36 млн.лева по ОП "Околна среда" и 1.8 млн.лева собствено участие на деветте общини - ползватели на депото.

При откриването ще бъде направен водосвет на обекта, който се намира в землището на Тервел, по пътя за Честименско. Ще присъстват областният управител Маргарита Новоселска, зам.-кметът на Тервел Диана Илиева, представители на РИОСВ, Басейнова дирекция и др.

Станцията е на стойност 1.9 млн.лева и включва съоръжение за пресоване, битова сграда, гараж и автомивка, дезинфекционна вана, кантар за автомобили, довеждащ път. Изградени са външна ВиК-мрежа, кабелно трасе, захранващ водопровод, трансформатор, дизелов агрегат, ел. табла. Изпълнител е консорциум между дружествата "Пътища и мостове" ЕООД-Варна и "Пътно строителство" АД-Добрич.

Претоварната станция в Тервел се изгражда от ноември 2014 г., като строителството й бе забавено поради възникнал проблем с електропровод, който наложи непредвидено допълнително финансиране със собствени средства на общината за реконструкция на трасе за високо напрежение. Всички довършителни работи приключиха в средата на месец юли т.г.

Очаква се обектът да бъде въведен в експлоатация скоро. На него ще се събират и пресоват твърдите битови отпадъци от общините Тервел и шуменската Никола Козлево, след което ще се довеждат до регионалното дело в село Стожер, което се ползва от цялата област Добрич.