Откриват обновената експозиция Природата на Добруджа
Откриват обновената експозиция Природата на Добруджа / Дарик Добрич, Валентина Добринчева

Регионален исторически музей Добрич открива обновената експозиция „Природата на Добруджа". Тя е реализирана по проект „Йовковият Добрич - съвременна туристическа дестинация". Събитието е от 16.00 часа.

Експозицията показва по оригинален начин биоразнообразието на Добруджа. Върху панорамни пана оживяват природни картини с типични представители на добруджанската флора и фауна. Проектното решение на диорамите е на художника Тодор Игнатов. Аранжирането и изработването им е дело на Мариана Пехливанова - музеен специалист. Ръководител на екипа на изложбата е Стоян Нонев от отдел „Природа", който има признат дългогодишен опит в изследването и популяризирането на природата на Добруджа. Той е и автор на редица научни доклади, научнопопулярни статии и публикации. Всички експонати в експозицията „Природата на Добруджа" са негово дело.

Изложбата е плод на 14-месечен труд на екипа на отдел "Природа". Тя представя всички екосистеми на Добруджа - степта, полето, гората - лонгозна и широколистна, скалистите местности по Суха река, пещера в Тюленово с изчезналия тюлен-монах. Новост е представянето на видовете хомяк и полска мишка с техните тунели в земята.

Има разработен проект за озвучаване на цялата експозиция, създадени са аудиофайловете с информация, каза директорът на музея Костадин Костадинов. Необходими са 4 000 лева, за да се инсталира. "Ако сработи интегрираният план за градско развитие на Добрич и Историческият музей се премести в стоматологията, тогава цялата сграда в парка ще бъде отделена за природонаучната сбирка и ще бъдат добавени нови диорами, включително "морско дъно"", каза Костадинов.

От 1 май всички обекти на музея ще работят и в събота и неделя, съобщи още директорът, и това ще продължи до 1 октомври. Има сключени договори за визити в културния институт на туристи от курорта Албена.

Откриват обновената експозиция "Природата на Добруджа"
netinfo