Откриват изложбата Летящата птица
Откриват изложбата Летящата птица / Дарик Добрич, Валентина Добринчева

Изложба от фотографии и рисунки, озаглавена „Летящата птица", на Ина Манева и Диана Василева ще се открие в 18.00 часа в зала 2 на Художествената галерия. Ина Манева е изучавала различни аспекти на фотографията в Програмата "Визуални изкуства", в модул  "Фотография" на Нов Български Университет. Диана Василева има солидна подготовка по дърворезба  - след средното училище по приложни изкуства  в Трявна тя учи в Националната художествена академия.

През последните няколко години и двете имат творчески участия в изложби, фестивали и конкурси. Ина Манева участва в арт фестивал в София за създаване и обработване на краен рекламен продукт на живо за Mercedes GLK през 2008 г.; в изложбата към Фестивал"Студентски Мигове", НБУ - 2009-2010; в благотворителна изложба в полза на Националната Художествена Академия през 2010 г. Важно за творческата й биография е допускането й в Международната Фотографска Изложба "Портрет 2011", организирана от Photoclub202 в Сърбия. Ина Манева е фотограф в първото актьорско риалити шоу - StarMachine/tv7.

Диана Василева има участие в Дипломантска изложба в Трявна, 2005 г., през същата година участва в демонстрация на традиционни техники за дърворезба и иконопис пред посланника на САЩ - Джеймс Пардю, печели стипендия по програма "Млади таланти в изкуството'' на "Американска фондация за България''.

Ина Манева е носител на Втора награда на национално ниво от пан-европейски конкурс "Young? Creative? Chevrolet!", раздел "Фотография", както и награда  от  Фестивал"Студентски Мигове", категория "Портрет",  2009 г. Диана Василева е наградена в конкурс ,,Импресия''- Пловдив, 2005 г. През 2010 година е на второ място на конкурс ,,На биенале без бюджет'', организиран от Съюза на архитектите в България', за да представи България на Венециаското биенале, а 2012-а й носи Награда от конкурс на Националната художествена академия' за творческа специализация в Париж - Франция.

В Добрич двете представят съвместно Първата си изложба "Летящата Птица" - Ина Манева - фотография, Диана Василева - рисунка. Тя идва в галерията след Кипър, където през октомври - декември 2011-та е показана в Общински Театър - Героскипу, Галерия "Character" - Лимасол, Галерия "KYKLOS" - Пафос. Освен показаните в Кипър творби, за Добрич те подготвят и други. Ина снима черно-бели фотоси в различни формати, върху които Диана рисува, а след това те се прехвърлят на платно. Темата - вдъхновение, младост, свобода. „Оригинални, стойностни, естетични" е оценката на художника - галерист Орестис Ризополус от Кипър.

Модел на 10-те фотографии е самата Диана (на снимката). Добричлийките представят също 6 други свои произведения, като предлагат и малки фотоси като картички - сувенир от изложбата, с цена 10 лева.