Откриват изложба Добруджа - люлка на земеделското движение в България
Откриват изложба Добруджа - люлка на земеделското движение в България / Дарик Добрич, архив

Областното настоятелство на Земеделския народен съюз в Добрич ще отбележи 114-ата годишнина от началото на организираното земеделско движение в Добруджа. По повода, в 11.00 ч. във фоайето на Регионална библиотека "Дора Габе" ще се открие изложба под наслов „Добруджа - люлка на земеделското движение в България".

Изложбата съдържа библиотечни документи - книги, периодични издания, фотографии, ръкописи и др. Представени са книгите „Земеделческо сдружавание в Балчишка околия. Протокол на общото събрание в гр.Каварна, 8 септ. 1899 г.",; „Врабча като политически фактор. Принос към историята на Б. З. Н. Съюз" на Петър Габе; документи от и за Юрдан Пекарев, един от основателите на БЗНС, народен представител в 26-то Народно събрание, роден в град Добрич през 1866 г., който първи се заема с практическото организиране на земеделското движение в България. Темата е разгледана и в „История на Добруджа, т. 4; „История на град Толбухин", статии, поместени в отделни книги на Любен Бешков.

В изложбата важно място заемат и две дарения. От семейство Лиляна Пенкова и Борис Кънчев от Добрич се показват три писма от началото на 1946 г. от Йордан Пекарев, адресирани до добричлията Цонко Пенков и документи, свързани с уреждане поземления въпрос в Добруджа. Веселин Бончев, дългогодишен дарител на библиотеката предоставя за изложбата ценни книги, касаещи земеделското движение в България - „Политически партии или съсловни организации?" на Александър Стамболийски, „Петко Д. Петков : Живот между два изстрела" на Паун Генов, „Цанко Бакалов Церковски" на Димитър Димов и др.

Организираното земеделско движение в Южна Добруджа оказва влияние в цялата страна. На 21 март 1899 година в село Баладжа (дн. Стожер) се провежда Събор на земеделските дружинки от Варненски окръг, на който се приема устав и програма и се избира временен Върховен комитет начело с Юрдан (Йордан) Пекарев. Това е първият в България организиран земеделски събор, с участието на 850 души от земеделските дружинки от бившия Варненски окръг - от околиите Варна, Добрич, Балчик, Ген. Тошево и Провадия. Съборът поставя началото на земеделското движение в страната. Половината от 26-те членове на ръководството са от Добруджа.

Утре, 21 март, от 11.00 ч. на паметника на земеделците в центъра на село Стожер ще се проведе поклонение, в което ще се включат Румен Йончев - председател на ЗНС и Стефан Личев - председател на УС на ЗНС.