граница
граница / БГНЕС, архив
Граничният контролно-пропускателен пункт Крушари-Добромир ще бъде официално открит на 17 декември от 11.00 ч., съобщават от областната управа. На събитието ще присъстват директорът на Главна дирекция „Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков и областният управител Красимир Кирилов.
 
Със свое решение от 14 ноември 2018 г. Министерският съвет реши контролно-пропускателният пункт да бъде въведен в експлоатация. Откриването му е в изпълнение на подписаното през 2012 г. междуправителствено споразумение с Румъния за откриване на две нови ГКПП-та между двете държави в точките Кайнарджа-Липница и Крушари-Добромир.

Откриват новия ГКПП - Крушари

В хода на разменените ноти са регламентирани и редица детайли - работно време на двата гранични пункта от 8.00 до 20.00 ч., ограничение за международен превоз на хора и стоки до лимита на общо тегло 3.5 тона. ГКПП-Кайнарджа бе открит с Решение на МС от 29 септември 2017 г.

По силата на приетите и подписани документи шосейният граничен преход е изграден на румънска територия, като са предвидени съоръжения за гранични проверки както от румънските, така и от българските гранични полицейски органи.

Договориха скорошно отваряне на ГКПП-та в Крушари и Кайнарджа

Със създаването на съвместните българо-румънски гранични пунктове се улеснява преминаването на лица и превозни средства през сухопътните пунктове, тъй като граничните проверки се осъществяват съвместно на едно спиране.