Открива се годишната изложба на Дружеството на художниците
Открива се годишната изложба на Дружеството на художниците / ХГ Добрич

В навечерието на Коледа, днес от 17.30 часа, в Художествената галерия се открива годишната изложба на Дружеството на добричките художници. Традиционно в края на всяка година в залите на галерията авторите от сдружението представят своите най-нови творчески търсения.

23-ма творци участват в експозицията, съобщи за Дарик председателят на дружеството Божидар Тонев. Това са около 70% от всички членуващи, уточни той. Те показват неща от класическите жанрове - живопис, скулптура, графика.

През изтеклата година, от сдружението са затвърдили традиционно силното си приятелство с колегите от Силистра и догодина се планират две изложби - напролет силистренци ще се представят в Добрич, а наесен местните творци ще посетят с картините си дунавския град, каза Тонев. Добро сътрудничество имат добричлии и с артистите от град Констанца в Румъния.

Според председателя, най-големият проблем на творческото сдружение е липсата на млади хора. Докато в Силистра има пет млади попълнения в редиците на художниците, в Добрич не могат да се похвалят с нови имена. Причината завършилите висше образование да не се връщат в родния град, според Тонев, е икономическа. Изобразителното изкуство е трудно поприще, тежък избор, и всъщност много малко от художниците се издържат само от изящно изкуство, особено в малък град като нашия, посочи той.