Откриха развалена храна в склад на БЧК в Добрич
Откриха развалена храна в склад на БЧК в Добрич / БЧК - Добрич

Тонове негодна храна са засечени в складовете на Българския червен кръст (БЧК), съобщи bTV. От Агенцията по храните уточниха, че става въпрос за близо 50 тона развален зрял фасула, пълен с паразити и червеи. Пакетите са доставени по линия на програмата "Благотворителност" към ЕС.

Те са били намерени в складовете на БЧК в Плевен и Добрич. Храната е в срок на годност до 2014 година, но е пълна с червеи. При лабораторни тестове е доказано, че тя не става за консумация. Разваленият боб е доставен от страна член на ЕС, но е пакетиран от българска фирма - доставчик, избрана при обществена поръчка от Държавен фонд "Земеделие".

От БЧК са изненадани от откритите количества негодни храни. Обясниха, че отговорност трябва да бъде потърсена от фирмите доставчици на хранителните продукти. Оттам уточниха още, че вторият транш на програмата се бави заради липса на всички количества пакети, които трябва да стигнат до хората в нужда.

БЧК раздава помощи, купени с пари от ЕС, за пета поредна година. За миналата година бяха отпуснати над 20 милиона лева, а тази година сумата е двойно по-голяма. По-голям е и броят на нуждаещите се.