Откриха обновено отделение в психоболницата в Карвуна
Откриха обновено отделение в психоболницата в Карвуна / Дарик Добрич

 

Работещите в психоболниците и в центровете за трансфузионна хематология ще получат заплатите си с увеличението от 16,6% в края на ноември, заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Повишението е факт от 1 ноември. От първи юни с 18% бяха вдигнати възнагражденията на работещите в Спешна помощ, припомни Атанасова. Тя подчерта, че е единственият министър от 2008 година до сега, който увеличава заплати на медици. Повишението не е от държавния бюджет, а от този на министерството, чрез направени икономии.

Министърът откри обновено отделение за лечение на психичноболни пациенти с активна форма на туберкулоза в Държавната психиатрична болница в с.Карвуна, община Балчик. Оказа се, че медиците в лечебницата не са получили увеличението за нощен труд, което с промяната в колективния трудов договор в здравеопазването от края на август вече е 1 лев на час вместо 50 стотинки. Министър Атанасова се ангажира да провери този факт.

До скоро нямаше възможност младите лекари да специализират и ние се опитваме да преобърнем тенденцията, каза Десислава Атанасова. Тя съобщи, че миналия петък е утвърдила броя и местата за специализанти за 2013 година. Те ще бъдат 3266, като от тях 254 ще са държавна поръчка, при 167 през тази година. 1000 места за специализанти пък ще бъдат финансирани чрез програма на ЕС, по проект на министерството за 16 млн. лв.

Обновлението на отделението в с.Карвуна е на стойност общо около 123 хил.евро. Средствата са от ЕС чрез Глобалния фонд за борба с туберкулозата, СПИН и малария. Отделението е единственото по рода си в страната и приема пациенти от цяла България. В момента там са настанени 6 души, а капацитетът е 30 легла. В останалата част от болницата се лекуват 73 пациенти с широк спектър от психиатрични диагнози. Те са настанени в две мъжки и едно женско отделение.

Общият персонал в лечебницата е 74 души, от които 7 лекари. Трима от тях имат специалност по психиатрия. От местата за медицински сестри 6 бройки се заемат от пенсионери. Кадровият проблем в държавните психиатрични болници е много сериозен заради неатрактивното заплащане и недостатъчните средства за обновяване на базата, заяви директорът на болницата в Карвуна д-р Нягол Няголов. Все пак здравното заведение е в по-добро състояние от някои от 12-те психоболници в страна. Само миналата година в Карвуна министерството е вложило 100 000 лева за реконструкция на отоплителната система.