Откриха новия плувен комплекс Русалка
Откриха новия плувен комплекс Русалка / Дарик Добрич

Изцяло обновеният плувен корпус на Спортен комплекс „Русалка” бе открит официално днес, 21 години след затварянето му. На събитието присъстваха кметът Детелина Николова, зам.-кметове, общински съветници, спортни деятели.

Корпусът разполага с малък олимпийски басейн с размери 25 на 12,5 метра, модерни съблекални, санитарни възли и спомагателни помещения, както и зали за фитнес, канго джъмпс, зумба, тай-бо и латино танци.

„21 години басейнът беше неизползваем и за мен е радостен фактът, че благодарение на успешната практика на общината за отдаване на концесии, днес можем да се похвалим със съоръжение, което покрива критериите за малък олимпийски басейн. С откриването на плувния корпус, СК „Русалка” става един от най-модерните и големи спортни комплекси в страната”, заяви кметът Детелина Николова и добави, че съоръжението дава нов спортен облик на града.

Откриха новия плувен комплекс "Русалка"
netinfo

Йордан Андреев – управител и собственик на „Би Ей Тур” ООД, концесионер на комплекса, благодари на фирмите-изпълнителки на ремонтите, като подчерта, че те са само добрички. Андреев припомни, че са изминали повече от 3 години след спечелването на концесията. „Това бе сериозна инвестиция, с много експертизи и сложен процес на инженеринг. Успяхме да направим сигурна, функционална и енергийно ефективна сграда”, посочи Андреев, като съобщи, че разрешението за ползване на басейна е издадено само преди три дни. Той заяви, че в България няма друг така добре уреден и организиран като комплекс малък олимпийски басейн. Правят се постъпки за получаване на лиценз от Европейската федерация по плувни спортове и МОК, за да могат в комплекса да се провеждат международни състезания.

Минчо Минчев – председател на УС на новосформирания спортен клуб по плувни спортове „Добруджа” информира, че в момента текат регистрациите на клуба и вече се набират членове на групите по плуване и водна топка. Общо петима треньори – един по водна топка и четирима по плуване, ще работят с децата. Търси се и треньор по синхронно плуване.

Откриха новия плувен комплекс "Русалка"
netinfo

Цената за граждани ще бъде 7 лева за еднократно посещение на басейна. Ще се предлагат и карти на стойност 45 лева за 8 посещения месечно. Всяко дете, закупило месечна карта, ще получи бонус за родителите си - еднократно безплатно посещение в някоя от спортните зали на комплекса. Плувният корпус работи от 6.30 до 22 часа с осигурени спасители и треньори. Активно спортуващите ученици, които ще се стремят към спортно майсторство и ще участват в състезания, няма да заплащат такси.

В плувния комплекс ще се провеждат и курсове за спасители, организирани от БЧК. Директорът на Областната дирекция на БЧК д-р Артюн Еринозов връчи днес на Йордан Андреев подарък – спасителен буй.

Басейнът е строен в началото на 70-те години на миналия век. Най-големите добрички успехи в плуването са свързани с треньора Николай Колев и плувкинята Невяна Митева – десета в дисциплината 100 м. бътерфлай и шеста със смесената ни щафета на олимпийските игри в Сеул `1988 г.

Откриха новия плувен комплекс "Русалка"
netinfo