Откриха барелефа на маестро Захари Медникаров
Откриха барелефа на маестро Захари Медникаров / Дарик радио

В навечерието на Деня на народните будители в Добрич се откри барелеф на маестро Захари Медникаров. Десетки добричлии присъстваха на откриването, за да отдадат почит към делото на  маестро Медникаров. Той е роден на 7 януари 1924 година в Добрич. Създател е на Детския хор в града и дългогодишен художествен ръководител на смесения хор „Добруджански звуци". През 1995 година маестро Захари Медникаров бе удостоен със званието почетен гражданин на Добрич.

"Трудно е да се намери човек в нашия град, чийто живот и спомени да не са свързани с името на Захари Медникаров. Едва ли някой би могъл да каже точната цифра на преминалите през неговите хорове добричлии"- каза в словото си кметът на Добрич Детелина Николова. Паметната плоча  на Маестрото е поредният израз  на нашия респект и дълбоко уважение към големия творец, към човека маестро Захари Медникаров, посочи още Николова.

Паметният знак е монтиран на сградата на хор „Добруджански звуци". Той е дело на скулптора Людмил Блажев, изработен е от бронз, с размери 120 на 86 сантиметра. Изграден е по повод 85-годишнината от рождението на  Маестрото със съдействието на сдружение „Европейска асоциация на пеещите добруджанци", Ротари клуб и община Добрич.