Отчитат ръст в цените на малките жилища
Отчитат ръст в цените на малките жилища / DarikNews.bg

В Добрич се отчита ръст в цените на гарсониерите и двустайните апартаменти, съобщи за Дарик Асен Гатев - управител на добричкия офис на националната компания за недвижими имоти „Форос”.  Това по думите му се дължи на повишеното търсене в този пазарен сектор. В някои райони на града, например в кв.”Дунав” и около болницата, през последните няколко месеца цените на малките жилища са отбелязали ръст от над 10%. При апартаменти с по-голяма площ - от 70 до 150 кв. метра, се забелязва задържане и леко намаление на цените.

При ваканционните имоти тенденцията на локалния пазар се различава от тази за страната, коментира още Гатев. Обобщената информация показвала известен ръст на цените на недвижими имоти в някои курортни селища по Черноморието, например в Обзор и Несебър. По Северното Черноморие обаче пазарът не е толкова активен и в районите  на Балчик, Каварна и Шабла се отчита намаляване на цените, посочи Гатев.  Забелязва се и доста сериозно понижение при цените на парцели във вилните зони, отбеляза експертът. По думите му преди няколко години квадратен метър в урегулиран парцел е струвал 80-100 евро, а сега сделките стават при цени от 5 до 10 евро на кв. метър. Той прогнозира раздвижване в този сектор, тъй като напоследък към такива парцели се забелязвал повишен интерес от българи, които печелят зад граница и желаят да вложат средствата си тук.

При пазара на земеделски земи броят на предлаганите имоти в региона е силно ограничен, съобщи още Гатев. Качествените имоти се предлагали на високи пазарни цени без да превишават психологическа граница от 1400-1500 лева за декар.