Отчитат преференциален вот в листите на всички големи партии
Отчитат преференциален вот в листите на всички големи партии / Дарик Добрич

Вероятно още днес ще знаем разпределението на 6-те мандата за Добричка област. Това ще стане ясно, след като излязат окончателните резултати на „Информационно обслужване” с последния сканиран и обработен протокол, съобщи председателят на РИК Диана Далакманска.

Тя коментира и преференциалния вот. По думите й този път избирателите добре са се ориентирали в предпочитаните от тях кандидати, защото за почти всяка от големите партии има гласове, подадени за всеки един от  кандидатите. Предполагам, че на тези избори няма да го има синдромът 15 - 15, каза Далакманска.

В изборния ден не е имало драстични нарушения, които да водят до опорочаване на вота. В РИК са постъпили над 10 сигнала, вкл. и анонимни по телефона. Повечето от сигналите са били за неправомерно поставени агитационни материали. Заведените в РИК жалби с посочен жалбоподател са 5. „При проверките не установихме нарушения. По принцип такива трудно се регистрират без снимков материал или някакви предоставени доказателства”, коментира Далакманска.