Отчитат повече приходи в общинската хазна за 2011 г.
Отчитат повече приходи в общинската хазна за 2011 г. / Дарик Добрич
Отчитат повече приходи в общинската хазна
47785
Отчитат повече приходи в общинската хазна
  • Отчитат повече приходи в общинската хазна

Над 100% е изпълнението на собствените приходи на община Добрич за т.г.. В хазната до края на ноември, когато изтече крайният срок на повечето налози, са влезли 16 081 000 лева, съобщи зам.-кметът по финанси Иван Колев. В сравнение с миналата година, са постъпили с 4.2 млн.лева повече, отчете той. Със 157 000 лева повече е събраното от предварителните разчети. Собствените приходи се формират от плащанията на местни данъци и такси, както и от разпореждането с общинско имущество.

212 000 лева са постъпили от патентен данък, 1 452 000 - от данъка върху недвижимите имоти, 2 445 000 - от данък МПС. Общинските такси са на 95% изплатени. Очаква се общото преизпълнение на собствените приходи в края на годината да бъде 105%.

Най-слабо е плащан данъкът за МПС - 82% са погасили дължимото. Според Иван Колев причината не може да е в стойността му, тъй като Добрич е в средата по този показател сред другите общини в страната. Най-висок процент преизпълнение - 278, има в парите, постъпили от продажба на общинска земя. Това се дължи главно на две сделки - за местността "Гърнетата" - земята бе отстъпена на общината от Министерството на отбраната и бе продадена на инвеститор за над 1 млн.лева; както и от парцел на бул."Русия", купен за 900 000 лева за изграждане на магазин "Лидл". Очаква се търговският обект да е готов и да отвори врати през 2012 г., каза Колев. Има и други имоти за продажба, включени в програмата на общината, но засега няма инвеститорски интерес, добави той.

Приходите са добра основа за формиране на бюджет'2012 на община Добрич, съобщи още зам.-кметът. Той прогнозира, че размерът му ще бъде близък до бюджета за 2011-а - 49.5 млн.лева. Колев заяви, че не планира да предложи на Общинския съвет вдигане на налозите. На сесията на 22 декември ще бъде решено какъв ще бъде размерът им, както и ще бъдат определени структурата и числеността на общинската администрация. С писмо финансовият министър Симеон Дянков е разпоредил свиване в държавните администрации с 15%. Тези икономии ще се реализират по различни начини, каза Колев, но не пожела да уточни къде ще бъдат съкращенията. На мястото на пенсионираните наскоро 9 служители няма да бъдат назначавани нови хора, а ще се ползват наличните от администрацията. Държавата осигурява заплати за 132-ма души. Всичко ще се реши на сесията на ОС Добрич 22 декември, завърши Колев. Няма да има икономии и чрез увеличение на ваканцията в детските заведения на Добрич, дори издръжката им се вдига, поясни още зам.-кметът.

Чуйте в записа Иван Колев за приходите в хазната, събираемостта им, както и за съкращенията в администрацията.