Отчетоха дейността по интеграцията на малцинствата през 2013 г.
Отчетоха дейността по интеграцията на малцинствата през 2013 г. / ОА

Областният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси проведе заседание, съобщават от Областна администрация. То бе под председателството на зам.-областния управител Исмет Абил. Представени бяха доклади за извършени дейности и предприети мерки по изпълнение на Областната стратегия за интегриране на българските граждани от ромски произход и други граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация. Докладвани са действията на общините за изтеклата 2013 година.

Представители на общините Добрич, Добричка, Крушари, Генерал Тошево и Шабла резюмираха изпълнението на общинските си планове, а от останалите три администрации - Тервел, Балчик и Каварна, отчетите бяха изпратени предварително.

След разисквания, Областният съвет взе решение на следващо заседание да бъдат разгледани насоките на Националния съвет по етническите и интеграционните въпроси към Министерски съвет, които указват начина за изготвяне на общинските планове за интеграция за периода 2014 г. - 2020 г. Обърнато е внимание на отворените в момента европейски програми, по които биха могли общините да кандидатстват с проекти.