Отбелязват Международния ден на ромите с кръгла маса и концерт
Отбелязват Международния ден на ромите с кръгла маса и концерт / Дарик Добрич

8 април - Международният ден на ромите ще бъде отбелязан с няколко събития в Добрич. Те са организирани от читалище "Романо дром", съвместно с община Добрич.

От 13.30 ч. в Младежки център "Захари Стоянов" започва кръгла маса на тема "Ромите - проблеми и пътища за решаването им". В нея ще участват представители на ромски НПО от региона. От 11.00 ч. ще бъдат поднесени цветя на паметника на Васил Левски в Добрич в памет на ромите - жертви на Холокоста и загиналите роми в Първата и Втората световни войни.

От 16.00 ч. в Младежкия център започва тържествен концерт, на който ще бъдат отчетени резултатите от конкурси за рисунка, фотография, стихотворение и есе на тема "Аз и моето бъдеще". Ще бъде връчена Голямата награда за принос в развитието на ромската общност в Добрич.
На сцената ще се качат всички танцови състави и оркестри при чталище "Романо дром", като постигналите най-добри резултати през изминалата година млади артисти ще получат награди. В края на програмата на празника ще се състои и конкурс за красота "Мис Рома".

На 8 април цялата демократична общност отдава почит на жертвите - близо половин милион роми, избити в лагерите на смъртта. Изпълняващият длъжността областен управител Стефка Генчева поздравява всички роми от област Добрич и пожелава здраве, щастие и повече вяра в демократичните ценности, съобщават от Областна управа. "В условията на демокрация, държавата и ромската общност провеждат непрестанен и конструктивен диалог. Убедени сме, че ще продължи съвместната работа за подобряване на условията на живот и постигане на по-високо ниво на толерантност и интеграция в българското общество", заявява в поздравлението си Стефка Генчева. "Нека заедно продължим трайното утвърждаване на един стабилен междуетнически модел", призовава тя.