Отбелязват 80-годишнината на Ахил Карамузов
Отбелязват 80-годишнината на Ахил Карамузов / podiym.com

Творческа среща, посветена на 80-годишнината от рождението на музикалния педагог, историк и музиковед Ахил Карамузов ще се състои от 17.00 часа в Регионална библиотека „Дора Габе”. Дейността на Карамузов ще бъде представена от Рада Въртунинска.

Роден на 1 март 1933 г. в Каварна, Ахил Карамузов е виден изследовател на музикалният живот на град Добрич, музикант, историк и краевед, с принос  в добруджанската и националната  култура.  Автор е на книгите „Хоровото дело в Добрич”, „Летопис на музикалната култура в Добрич 1878-1998”, „Симфонизмът в музикалния живот на Добрич”, „Летопис на музикалния живот”, „Музиката в Добрич през втората половина на 19 и 20 век, „Видни музикални дейци в Добрич през 20 век”, „Добруджанският чародей Захари Медникаров”, на неиздадената книга „Принос към историята на Сенокоска община”, която се съхранява в Регионална библиотека „Дора Габе” и др.  Карамузов превежда от гагаузки книгата на Дмитрий Гургуров „Гагаузите - потомци на славяно-българите”.

Изследовател и летописец на музикалния живот на Добрич, с над 400 публикации в местния и централен печат, той е и автор на фотоизложбата за музикалната култура на Добрич от Освобождението до края на 20 век. Носител е на грамота от Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий” в София. За принос в духовното развитие на град Добрич е награден с грамота от Община Добрич. Вписан е в почетната книга на общината. Носител е на наградата „Златна лира”, член е на Съюза на учените в България-клон Добрич. Ахил Карамузов е дългогодишен читател и активен дарител на Регионална библиотека „Дора Габе”.