Отбелязваме Световния ден без тютюн
Отбелязваме Световния ден без тютюн / netinfo

За поредна година Световната здравна организация обявява 31 май за ден без потребление на тютюневи изделия.

Темата, насочена към живот без тютюневи продукти тази година  е "Здравните предупреждения върху опаковките на тютюневите изделия" с разбирането, че здравните предупреждения са част от решаването на проблема.

Европейско изследване през 2008 г. показа, че България е на второ място в Европа по броя на редовно и епизодично пушещите европейци. Национално представително изследване през 2007 г. у нас установи, че редовно пушещите мъже са 46.6 на сто, а редовно пушещите жени нарастват, в сравнение с миналите години и вече са 32.7 на сто.

Във връзка със Световния без тютюн РИОКОЗ-Добрич реализира редица дейности.  През месец април беше проведена кампанията „Спри и спечели", в която се включиха 80 добричлии. 39 от тях успяха за един месец да издържат без цигара.
Заснет е  здравно-образователен филм "900 градуса", в който се показва вредата от   тютюнопушенето. Героите на филма са участници в клуб на непушача към СОУ "Н Й. Вапцаров" -  Генерал Тошево, който работи под мотото  "Аз не пуша! И искам другите да знаят..."

В рамките на Националната кампания за борба с тютюнопушенето в Добричка област са проведени  37 здравно-образователни беседи и обучения със  720 участника.

В РИОКОЗ - Добрич  е разкрит  безплатен  Консултативен кабинет за отказване от тютюнопушене, който работи всяка  сряда  от 10 до 12 часа и от 14 до 17 часа.