Отбелязваме Европейския ден на затлъстяването
Отбелязваме Европейския ден на затлъстяването / sxc.hu

19 май отбелязваме като Европейски ден на затлъстяването. Кампанията е основана през април 2009 г. от Националния форум за борба със затлъстяването във Великобритания и Белгийската асоциация на пациентите със затлъстяване.

Затлъстяването е заболяване, което се дължи на прекомерно натрупване на мастна тъкан в организма на човека. В зависимост от степента на това натрупване, състоянието се определя като наднормено тегло или като затлъстяване.

По данни на СЗО наднорменото тегло и затлъстяването се явяват петата по честота причина за смърт в световен мащаб. Около 65% от населението на света живее в страни, където смъртността вследствие на наднормено тегло и затлъстяване е по-голяма, в сравнение с тази дължаща са на недохранване и поднормено тегло (отнася се за страните с високи и повечето от страните със средни доходи на населението).

Във връзка с наблюдаваната през последните години тенденция за увеличаване на относителния дял на деца със свръхтегло и затлъстяване, Регионалното бюро на СЗО за Европа, с подкрепата на Европейската комисия, инициира създаването на Европейска мрежа за наблюдение на затлъстяването при деца, в която България е партньор. Системата има за цел да мониторира затлъстяването при деца от първи клас.

През 2008 г. в България е проведено първото национално представително епидемиологично проучване на антропометричния статус /ръст, тегло, обиколка на талия и ханш/ и хранителния прием на представителна за страната извадка, включваща 3200 деца – ученици в първи клас от 184 училища в страната.

В края на м. юни 2013 г. е изготвен и обобщен анализ на здравословното състояние на децата и учениците в област Добрич (на база предоставената информация от медицинските специалисти, обслужващи здравните кабинети в детските и учебни заведения), който показва, че затлъстяването е на първо място по брой регистрирани случаи на заболяване, както при децата, така и при учениците в областта. Това потвърждава приоритета в работата по здравословно хранене, за промяна на вредните хранителни навици и изграждане на здравословен хранителен модел още от най-ранна детска възраст. Служители на РЗИ – Добрич  активно са участвали в провеждането на второто национално представително епидемиологично проучване през 2013 г., във връзка със създаването на европейска мрежа за наблюдение затлъстяването при децата. Освен извършване на необходимите антропометрични измервания са  осъществени и анкетни проучвания за храненето в семейната и училищната среда.

Предварителните данни  на НЦОЗА по отношение на антропометричния статус при децата на 7-годишна възраст са тревожни - относителният дял на деца с наднормено тегло е нараснал, в сравнение с резултатите от 2008 год. – от 28% на 30,5%, като делът на децата със затлъстяване се е увеличил от 12,3% през 2008 год. на 13,9% през 2013 год.

Затлъстяването е резултат на нарушен енергиен баланс – съотношението между енергийната стойност на храната и енергоразхода на човека – т. е. хората наддават на тегло, когато поемат повече калории, отколкото изгарят. Излишните калории се складират в тялото под формата на тлъстини.Това заболяване е не само естетичен, но и здравословен проблем. То е причина за развитието на редица заболявания - сърдечно-съдови, захарен диабет тип 2, злокачествени новообразувания, подагра, ставни, дихателни заболявания и други. В резултат на всичко това затлъстяването съкращава живота.