Отбелязваме Архангелова задушница
Отбелязваме Архангелова задушница / Дарик Добрич

Днес православните християни отбелязват Архангелова задушница. Тя е една от трите най-големи през годината, наречени Велики Задушници и предшества празника на водача на небесното войнство Свети Архангел Михаил.

На днешния ден изразяваме християнската вяра в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите. По традиция на Задушница се посещават гробовете на нашите близки, а във всеки православен храм се отслужват заупокойни служби, с които се почита паметта на покойниците.

В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки(или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове и кекс. Житото символизира възкресението, хляба и виното - за спомен на Христовата жертва за нас.

На този ден се отдава почит и към паметта на починалите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички, паднали в редовете на Българската армия.

Отбелязваме Архангелова задушница
netinfo

 

 

На Архангелова задушница във Военното гробище-музей в Добрич се провежда Ден на отворените врати до 14.00 часа. В комплекса почиват костите на офицери и войници от седем националности, загинали в Добричката епопея по времето на Първата световна война.
В храмовете в Добрич беше отслужена панихида в памет на мъртвите след сутрешната Света Литургия. На панихидата в църквата „Света Троица“ присъства и новоизбраният кмет на Добрич Йордан Йорданов.

Организирано е и гражданско поклонение пред Кръст-паметника на падналите за свободата на Добруджа през 1916 година, на паметника на загиналите във Втората световна война добруджанци, пред паметните плочи на генерал-лейтенант Тодор Кантарджиев, ген. Иван Колев, полковник Борис Дрангов и загиналите военнослужещи при изпълнение на служебния си дълг.

Отбелязваме Архангелова задушница
netinfo