Отбелязваме 25 години от възстановяване на името на град Добрич
Отбелязваме 25 години от възстановяване на името на град Добрич / bulgaria-online.bg

Днес се навършват 25 години от възстановяване на името на град Добрич. На тази дата през 1990 г. по инициатива на добричлии президентът Жельо Желев подписва Указ №87, с който Толбухин се преименува на Добрич. Указът е обнародван на 25 септември същата година в брой 77 на Държавен вестник и прочетен от председателя на седмото Велико народно събрание акад. Николай Тодоров на многохиляден тържествен митинг на пл.„Свобода“, проведен по повод 50 години от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа към България.

Във връзка с годишнината във фоайето на библиотека „Дора Габе” е подредена изложба под наслов „С името Добрич“. Експозицията представя снимки от тържествата на 25 септември 1990 г. и от посещенията на д-р Жельо Желев в Добрич. Посетителите могат да видят и дигитално копие на Указа, подписан от д-р Жельо Желев, което е предоставено от Държавна агенция „Архиви“, както и библиотечни документи от фонда на добричката библиотека.

Снимките в изложбата са предоставени от Историческия музей и Държавния архив в Добрич, Дарик радио, в-к „Добруджанска трибуна“, Елка Няголова, Борис Спасов и Васил Колев.