Отбелязваме 140 години от Априлското въстание
Отбелязваме 140 години от Априлското въстание / Дарик Добрич, архив

На 1 май (по нов стил, 20 април по стар стил) се отбелязват 140 години от избухването на Априлското въстание. То е потушено с много кръв, но предизвиква за първи път света да обърне внимание на България.

Трескавата подготовка правела впечатление на местните мюсюлмани и на османските власти. Сигурна информация за "предприятието" обаче те получили едва след Оборище от участник в събранието, чието име на предател е изтрито от паметника в местността.

От Пазарджик в Копривщица и Панагюрище били изпратени жандармерийски отделения, които да арестуват подстрекателите на "мирната рая". При опит да бъде заловен Тодор Каблешков копривщенските дейци нападнали и прогонили с оръжие изпратените турски военни. Мюдюринът бил убит, а в градчето била установена революционна власт.

Под звъна на черковните камбани и гърмежа на пушките Каблешков изпратил в Панагюрище знаменитото "Кърваво писмо". Писмото е пренесено от 19-годишният Георги Салчев, който изминал петчасовия път от Копривщица до Панагюрище само за два часа.

От 95 въстанали села и градчета, във въстанието участват едва около 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие. Апостолите и загиналите във въстанието остават в българската история не като мъченици, а като герои.

И тази година в Клисура и Копривщица на 1 и 2 май по традиция се организират тържества и възстановки на събитията от преди 140 години. В тях ще участват и добрички възстановчици.