13-и ловен събор в Кобаклъка
13-и ловен събор в Кобаклъка / Dariknews.bg, архив
Тринадесетият ловен събор ще се проведе на ловно-стрелковия комплекс на Сдружение "Ловно-рибарско дружество - Добрич" в „Кобаклъка“ край Добрич от 10 часа. По време на събора ще бъдат отбелязани 120 години от създаването на първото ловно дружество в Добрич. След освещаването на знамената на ловните дружини и официалната част, ще има музика, танци, забавни игри, традиционният курбан. На този празник са поканени за участие всички, които обичат природата и родния Добруджански край.

От сдружението припомнят, че на 8 октомври т.г. на ловно-стрелковия комплекс се проведе състезанието по стрелба в дисциплината "скийт", което бе рамките на честването на годишнината.

Първото ловно дружество в Добрич е учредено през месец септември 1897 година и носи името "Орел". На следващата година  дружеството е преименувано в "Сокол". Общият брой на членовете му по това време е 47, а в следващите години съставът на дружеството постепенно се увеличава. През 1914 година за негов председател е избран изтъкнатият по това време деятел Иван Илиев, който повече от три десетилетия работи за развитието на ловното дело.

В момента в  сдружение "ЛРД - Добрич" в Добрич членуват 966 души, обединени в 34 ловно-рибарски дружини. Дружеството стопанисва 36 ловно-стопански района с обща площ 119 249 хектара.

В изпълнение на плана за основните мероприятия  и съгласно договора за стопанисване на ловните райони са изградени и ремонтирани стотици биотехнически съоръжения – хранилки, солища, калища, чакала, които изискват ежедневна поддръжка. Сдружението  разполага със стройна организация и извършва реални стъпки за обогатяване на дивечовото богатство, чрез ежегодни разселвания на фазани и пъдпъдъци.

Неотдавна свой дом откриха членовете на ЛРД във Владимирово, подпомогнати от Сдружението и земеделската кооперация в селото. Преди тях, благодарение на своята инициативност и лично участие с труд и материални средства, това сториха поне една дузина от дружините, между които ЛРД в Божурово и Бенковски. След ЛРД в Житница само преди няколко дни ловците от Поручик Гешаново откриха построената с подкрепата на община Добричка и техния доброволен труд естествена чешма.

Амбициите в следващите години са свързани с построяването на собствен ловен дом в м. Кобаклъка и осъвременяване и увеличаване възможностите на ловно-стрелковия комплекс. Предстои ни изграждане на стрелбище за нарезно оръжие, с което ще се затвори кръгът – ловен дом, стрелбище за гладкоцевно и нарезно оръжие.

През последните 5 години продължихме традицията с провеждането на ловни събори, чието начало бе поставено през 2005 година. Деветият събор през 2013 г. се проведе на язовир Цонево край Дългопол, Десетият – в местността Звездица край Варна, а Единадесетият – на язовир Брестак край гр. Вълчи дол. През 2016 г., на базата на сключения през 2013 г. договор за сътрудничество, се проведе Първият регионален ловен събор с участието на всички ловно-рибарски сдружения от общините в област Добрич и колегите ни от градовете Силистра и Вълчи дол.