От зоопарка благодарят за предоставените за храна на животните елхички
От зоопарка благодарят за предоставените за храна на животните елхички / БДЗП

За поредна година много добричлии са занесли живите елхи от новогодишната си украса в зоопарка за храна на животните, съобщи директорът на Центъра за защита на природата и животните Севдалина Венкова. Иглолистните дръвчета са деликатес за обитателите на зоопарка и с тях се разнообразява менюто им, което обикновено включва сено, овес, люцерна и царевица. Тази година предоставените от граждани елхички са по-малко от друг път, като Венкова обяснява това с предпочитания към екодръвчета или растения в саксия.

По инициатива на БДЗП в края на есента са събрани опадали листа и шума, които се използват за храна на животните през зимата. Доброволци на дружеството направиха и хранилки за синигери и други пойни птици, които периодично зареждат със зърна.

Венкова припомни, че бе направен и хотел за насекоми – една мини екосистема с образователна и наблюдателна цел. Това е малка къщичка от отпадъчен дървен материал, в която се заселват мравки, калинки, паяци, пеперуди и други насекоми.

От 1 януари Центърът за защита на природата и животните е общинско предприятие. Това според Венкова ще даде малко по голяма самостоятелност и по-голяма свобода в търговската дейност на центъра, както и възможности за повече атракции. Тази година ще бъде разработен и проект с финансиране от Швейцария за доизграждане на съоръженията в зоопарка.