От общината искат актуализация на капиталовата програма и вземане на безлихвен заем
От общината искат актуализация на капиталовата програма и вземане на безлихвен заем / Дарик Добрич, архив

Зам.-кметът Пламен Ганчев предлага да бъде направена още една актуализация на Програмата за капиталови разходи на община град Добрич за 2012 г.. Идеята ще бъде разгледана на сесията на Общинския съвет на 30 октомври т.г.. Програмата е приета на 17 февруари т.г. и актуализирана на 31 юли т.г..

Предложението включва всички изменения, настъпили при изпълнението на заложените обекти, допълнителни потребности и привлечените средства от други източници, отбелязва се в докладната на Ганчев. "Измененията са незначителни и са следствие от постигнати икономии при изпълнение на обектите", пояснява се в текста.

В капиталовата програма се добавят нови годишни задачи - авторски надзор по изграждане на водопровод и главен канализационен колектор по ул.„Поп Богомил"; закупуване и монтаж на „машини, съоръжения и друго оборудване" и изработване на изменение на ПУП-ПРЗ в ЖК "Русия" 3-4. Ако съветниците одобрят, икономия от 17 500 лева от изграждане на подход и паркоместа в междублоково пространство по ул.„Захари Стоянов" №1 ще се прехвърли за дофинансиране на кръгово кръстовище. Включени са и 16 329 лева, получени от граждани по „Програма за реализация на благоустройствени обекти с участие на местното население".

На Общинския съвет се предлага също да даде съгласие за ползване на временен безлихвен заем от набирателната сметка на община град Добрич в размер на 900 000 лева, с които да се увеличи резерва за непредвидени и неотложни разходи. Докладната е на кмета Детелина Николова. Предвидено е срокът за погасяване на временния безлихвен заем са бъде 25 декември 2012 г.
В мотивите на кмета е записано, че парите са необходими за финансиране на проекти по Оперативните програми. Посочва се, че "през 2012 г. Община град Добрич управлява редица проекти, финисирани със средства от Европейския съюз, като по всички проекти има изискване да бъде извършено предварително разплащане с доставчиците и изпълнителите, а възстановяването на средствата става след представяне пред Управляващите органи на отчети за извършените разходи".

Пълният списък с актуализираните разходи може да се види в дневния ред на сесията.