От Областна администрация разясниха по общини програмата за саниране
От Областна администрация разясниха по общини програмата за саниране / Дарик Добрич

Приключиха разяснителни срещи по програмата за саниране на жилищни сгради, които направиха от Областна администрация. Те са проведени във всички общини извън Добрич, в които има сгради, подлежащи на енергийно обследване - Генерал Тошево, Каварна, Балчик и Тервел. Водил ги е зам.-областният управител Ивайло Манушев. Той заяви, че сключените договори до средата на март ще имат сигурно финансиране. Засега в Добричка област няма такъв, но Манушев очаква активност идната седмица.

При срещите хората са се интересували най-вече около детайлите при съставяне на сдружението, което ще кандидатства за безвъзмездната помощ, и какви дейности са позволени. Изказани са притеснения, че не всички съседи желаят да се включат в програмата. Зам.-областният смята, че хората имат много източници на информация по темата, подробно обяснена, на достъпен език. Всички общини са определили екип от специалисти, които да помагат на гражданите дори по време на общи събрания при тяхно желание.

Манушев подчерта отново, че всички дейности - от паспортизация, през проектиране и ремонти, се поемат по програмата. Ремонтът ще бъде направен според предписаното при обследването. При отказ обаче в някой от етапите или от някой от собствениците, парите за извършените процедури ще трябва да бъдат възстановени от сдружението и трябва всички желаещи добре да премислят включването и да бъдат активни в момента на проектиране, за да изложат своите нужди, каза зам.-областният. Той препоръча всяко сдружение да си осигури участието на технически грамотно лице, за да бъдат защитени интересите на собствениците по-добре. Манушев напомни, че хидро и топлоизолация на покривите и топлоизолация на мазетата са допустим разход, за да се запечата сградата.

Оттук-нататък се очаква общините да започнат да подават всяка седмица информация за сключените договори по програмата за саниране. Областна администрация ще се включи в следващия важен етап на контрол при приемането на всички дейности от целия инвестиционен цикъл, каза Манушев. Той намира експертизата на общините по изпълнението на програмата за много висока и смята, че администрациите ще могат да бъдат полезни на гражданите и няма да забавят процесите. При възлагането на обществените поръчки от страна на общината, той не очаква да има твърде дълги периоди на обжалване, защото стойностите на дейностите не са толкова високи.