От кв. „Изгрев” започват здравните беседи сред ромите
От кв. „Изгрев” започват здравните беседи сред ромите / netinfo
Започва кампанията за превенция и профилактика на различни заболявания сред ромската общност, съобщиха от областна управа. От 13.00 часа в първичния медицински център по ул. „Теменуга” в кв. „Рилци” се организира първата здравна беседа на тема „Онкологични заболявания”.

Кампанията се осъществява  в рамките на проект по програма ФАР, насочен към подобряване на състоянието и интеграция на малцинствените групи в неравностойно положение със специален фокус върху ромите. Добрич е една от 6-те целеви области, в които стартира проектът. Здравно-информационните беседи за превенция и профилактика на онкологични заболявания ще продължат до 10 февруари в различни населени места от областта.

За утре - 27 януари са планувани беседи в Шабла и Каварна. В сряда кампанията ще стигне до Генерал Тошево и село Пчеларово. В четвъртък беседи ще има в Кардам и Спасово, а в петък в Крушари. Кампанията продължава и през следващата седмица.

Ще се провеждат и беседи по превенция на социално-значимите заболявания /сърдечно-съдови, мозъчно-съдови, диабет/, а през март и април ще се проведе кампания за туберкулоза и хепатит.

Проявите се осъществяватсъс съдействието на РИОКОЗ, местни координатори и здравни медиатори.