От КНСБ настояват за увеличение на доходите
От КНСБ настояват за увеличение на доходите / Дарик Добрич

„Трябва да започнем да решаваме проблемите на доходите, които са на много ниско равнище, както в бюджетната, така и в материалната сфера”, коментира пред Дарик регионалният координатор на КНСБ Гинка Василева.

Тя припомни искането на синдиката от 1 януари 2014 година минималната работна заплата да стане 340 лева и на тази база да се въведе необлагаем минимум на доходите. Освен това по думите й трябва да се изработи механизъм за по-нататъшно увеличение на минималната работна заплата, която трябва да достигне 60% от средното брутно възнаграждение. Конфедерацията ще настоява още от 1 януари да бъдат увеличени с 10% работните заплати в бюджетната сфера.

Хората, които сега са назначени на минимална заплата от 310 лева, след облагане на дохода и плащане на осигуровки, реално взимат около 240-250 лева, с които трябва да покриват разходите си, коментира Василева. Тя прогнозира тежки преговори по исканията на КНСБ, но подчерта, че синдикатът е готов да настоява за тях, включително и  чрез национални протестни действия.

Чрез колективното трудово договаряне трябва да се работи и за увеличаване на доходите в материалната сфера, където през последните три години имаше замразяване на заплатите и непрекъснато свиване на персонала в предприятията, посочи още Василева.