От Гражданска защита учат каварненци как да оцеляват
От Гражданска защита учат каварненци как да оцеляват / netinfo
В Каварна се проведе среща на местната администрация с ръководството на Областна дирекция “Гражданска защита”, информират от кметството на крайморския град.

Мероприятието е част от Националната информационна кампания „Азбука на оцеляването”. Инициативата е на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии и се провежда в рамките на Комуникационната стратегия на Република България в процесите на присъединяването и утвърждаването й като пълноправен член на Европейския Съюз. На срещата присъстваха и всички кметове на села и кметски наместници в община Каварна, както и членовете на общинския щаб за координация и действие при бедствия и аварии.

Информационната кампания е насочена към повишаване подготовката на населението за реакция при различните видове бедствия. С нейното провеждане се цели изясняване на отговорностите на административните структури и на частния сектор, както и създаване на условия за прилагане на новите изисквания, предвидени в Закона за защита при бедствия и на европейските стандарти и практики.

На срещата бяха дискутирани новите изисквания на Закона за защита при бедствия. Обсъдена бе и координацията между държавните органи и местната власт, значението на превенцията за недопускане на бедствия и за ограничаване на последиците от тяхното вредно въздействие.