Осъдиха условно украинец за контрабанда на цигари
Осъдиха условно украинец за контрабанда на цигари / netinfo

 

 

Условно наказание 2 години „лишаване от свобода" при 3 години изпитателен срок наложи Добричкият окръжен съд на украинец, пренесъл  в България контрабандно цигари.  Василь Старчук бе признат за виновен, че на 11.08.2009 г. на ГКПП  Дуранкулак, община Шабла е пренесъл през границата на България цигари, без знанието и разрешението на митниците. Стоката е била предназначена за търговски цели и е в големи размери - 47 770 лева.

Добричкият окръжен съд одобри сключеното между украинския гражданин и Окръжната прокуратура извънсъдебно споразумение за решаване на делото в досъдебното производство. Според него Старчук трябва да заплати глоба в размер на 20 000 лева. В полза на държавата се отнемат цигарите и микробусът марка „Мерцедес Бенц", в който е пътувал подсъдимият с контрабандната стока.

Василь Старчук тръгнал от Украйна като втори шофьор на нает микробус, който трябвало да превози шестима украински туристи до Поморие. Около 4,25 ч. сутринта на 11.08.2009 г. колата била спряна за митническа проверка в зоната за граничен контрол на ГКПП Дуранкулак. Никой от пътуващите не декларирал, че пренася  тютюневи изделия и спиртни напитки над нормите за безмитен внос. При извършената проверка обаче в салона на микробуса били открити недекларирани 11 540 кутии цигари, облепени с украински акцизни бандероли.

При проведените разпити украинците обяснили, че на територията на Румъния непознат човек помолил да превозят цигарите до България. Заловените цигари са общо 230 800 къса от шест чужди марки.

Украинският гражданин е на 48 години, завършил е висше икономическо образование, женен е и има чисто съдебно минало.