Осъдиха условно добричлия, спестил си над 34 хил. лева от данък ДДС
Осъдиха условно добричлия, спестил си над 34 хил. лева от данък ДДС / netinfo

Условно наказание от 1 година и 6 месеца лишаване от свобода при 3 години изпитателен срок наложи Окръжен съд - Добрич на 58-годишния Симеон И. Р. от Добрич. Той бе признат за виновен за неплащане на данък по ДДС в особено големи размери - 34 210 лева. Той е подал невярна справка-декларация за данъчен период 1 декември - 31 декември 2009 година.

Съдът уважи предявения от Териториалната дирекция на НАП граждански иск и осъди Симеон Р. да заплати обезщетение за причинени материални вреди в размер на 34 310 плюс законната лихва.

Окръжният съд допусна делото да бъде разгледано като съкратеното съдебно следствие и определи наказанието на подсъдимия по този ред.

По делото е установено, че при данъчна ревизия на дружеството през 2009  г. е била констатирана по счетоводни данни наличност на месни продукти от 61 411 кг на обща стойност 171 052 лв. Данъчните органи връчили на Симеон Р. служебно искане за извършване на инвентаризация. В качеството му на управляващ и представляващ фирмата, той е подал две декларации, като в първата декларирал, че наличните материални запаси на предприятието се намират в четири склада в Добрич, Варна, София и Пловдив.

Няколко дни след това с друга декларация той посочил, че дружеството няма стоки в складове в страната. На 12.01.2010 г. подсъдимият заявил пред данъчните органи в Добрич, че управляваното и представлявано от него дружество не дължи данък добавена стойност за въпросния период, въпреки че е знаел, че то няма налични месни продукти.

Разследването е установило, че фирмата не е съставяла актове за брак в периода 1 януари 2005-та - 31 декември 2009 година, тъй като не се е налагало. В досъдебното производство е изяснено, че към 31.12.2009 г. в дружеството липсвали въпросните стоки. Това било известно на Симеон Р., но не било отразено в счетоводните книги на фирмата, нито в подадената справка декларация и не бил начислен дължимият данък добавена стойност.

Днес адвокатът му помоли съда да се съобрази с чистото съдебно минало на Симеон, както и с платените от дружеството в минали години данъци. Защитникът посочи като причина за извършване на деянието липсата на финансова възможност и влошената икономическа конюнктура.

Симеон Р. има средно образование, семеен е, не е осъждан. Присъдата на Окръжен съд - Добрич подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна.