Осъдиха мъж от Каварна за смърт в катастрофа
Осъдиха мъж от Каварна за смърт в катастрофа / Снимка: Дарик, архив
Окръжен съд - Добрич наложи наказание от 1 година и 4 месеца условно лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок на Георги М. от Каварна за причинена по непредпазливост смърт при катастрофа. Подсъдимият  беше лишен и от право да управлява МПС за срок от 1 година и 6 месеца.

37- годишният мъж е признат за виновен в това, че на 4 май 2016г. в Шабла, по главен път Варна - Дуранкулак, при управление на лек автомобил е  нарушил правилата за движение, регламентирани в Закона за движение по пътищата,  в резултат на което, по непредпазливост, е причинил смъртта на мъж от Каварна, както и тежка телесна повреда на друг каварненец.

Окръжният съд постанови присъдата срещу Георги М. по процедурата на съкратено съдебно следствие, като първоначално определеното му наказание беше редуцирано с една трета. Съдът приложи процедурата, след като подсъдимият призна изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства. В последната си дума пред съда той изрази съжаление за случилото се и за това, че не може да върне времето назад.

В деня на тежкия инцидент подсъдимият и пострадалият отивали  на работа в село Езерец, като пътували с колата на 37-годишния мъж. На завой с обратен вираж и мокра пътна настилка, шофирайки с превишена скорост той загубил контрол над автомобила, отклонил се вляво и навлязъл в лентата за насрещно движение, при което се блъснал странично в движеща се в насрещното платно кола. Ударът е довел до смъртта на возещия се на предната седалка мъж, а подсъдимият и шофьорът на другата кола са били с опасност за живота.

Постановеният днес съдебен акт подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.