Осъдиха фалшификатори на пари
Осъдиха фалшификатори на пари / netinfo

Добричкият съд постанови една ефективна и една условна присъда срещу фалшификатори на пари. Една година ще лежи в затвора 50-годишният Петър Петров от Добрич за извършените от него две престъпления против паричната и кредитната система. Съучастникът му - 34-годишният добричлия Иван Иванов получи условно 1 година, с 3 години и 6 месеца изпитателен срок.

Двамата са изфабрикували фалшивите пари в периода февруари - март 2008 година. Става въпрос за 263 банкноти с номинал 20 лева с един и същи сериен номер. Престъпниците обаче били спипани, преди да нарежат отпечатаните на бели листи копюри и да ги вкарат в обръщение.

Петров освен това е укривал предмети, материали и оръдия, за които е знаел, че са предназначени и са послужили за изготвяне на фалшиви парични знаци.

Двамата са разкрити след обиск в къща във вилна зона на Добрич, откъдето били иззети вещи и книжа, с които е извършено престъплението - фалшификатите, мултифункционално устройство марка „Canon", 7 мастилници, пластмасов шаблон и други вещи.

Днес Добричкият окръжен съд одобри сключените между подсъдимите и Окръжна прокуратура - Добрич споразумения за решаване на делото. Петров и Иванов са признали вината си и заявиха, че разбират последствията на споразуменията като влязла в сила присъда и доброволно са ги подписали.