Осъдиха добричлия за престъпление срещу паричната и кредитна система
Осъдиха добричлия за престъпление срещу паричната и кредитна система / netinfo

Добричкият окръжен съд осъди условно на година лишаване от свобода с три години изпитателен срок 47-годишен добричлия, извършил без съответното разрешение банкови сделки, предоставяйки на 85 души кредити в общ размер на 73 470 лева срещу задължение да бъдат върнати с договорената лихва. От тази си дейност обвиняемият Мариян Г. е получил значителни неправомерни доходи в размер на 11 516 лева. Съдът отне в полза на държавата неправомерно получените от Мариян Г. доходи и му наложи глоба в размер на 3000 лева.

В хода  на делото бе изяснено, че Мариян Г. е предоставял на лица от ромски произход заеми срещу уговорена лихва от 10%. Той се е застраховал, че ще си вземе заетите средства като е изисквал от всеки кредитополучател предварително да подпише банкови документи, чрез които добивал право да изтегли уговорената сума от неговите банкови сметки.

Подсъдимият обясни пред съда, как в дома му са ходели роми, които имали крещяща нужда от пари, а той се ползвал с доверието им. Подсъдимият ги познавал, защото изкупувал от тях орехи при уговорка да им помогне през зимата, ако имат потребност. Мариян Г. заяви, че не се счита за виновен.

В хода на процеса бяха призовани за разпит общо 99 свидетели.

Мариян Г. има висше военно образование, занимава се с бизнес, несемеен е и неосъждан.

Присъдата на Добричкия окръжен съд може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок.