Осъден на пробация моли за по-тежко наказание
Осъден на пробация моли за по-тежко наказание / netinfo

Синай С. И. от село Телериг, община Крушари, иска Добричкият окръжен съд да замени присъдата му "пробация" с лишаване от свобода. Целта е да отпадне потребността да се разписва всеки ден в кметството на селото.

21-годишният Синай И. е осъден на пробация за срок от 2 години за опит да премине границата без разрешение от органите на властта от Районен съд - Генерал Тошево. Подбудител е и на преправяне на съдържанието на официален документ за самоличност.

Младежът е многократно осъждан и има наложена забрана да напуска пределите на България, съобщават от съда. Той е завършил основно образование, не работи, но решил да отиде в чужбина, където да търси препитание. Затова през декември 2008 г. дал на неустановено лице от град Варна своя снимка, за да му бъде изготвен документ за самоличност с друго име. След като си платил и получил лична карта, издадена на друго име, той е задържан на 29 декември 2008 г. на ГКПП – Кардам.

На 12 януари 2009 г. Районният съд в Генерал Тошево признава Синай И. за виновен по двете обвинения, за които Наказателният кодекс предвижда наказание „лишаване от свобода” до 5 години и глоба от 100 до 300 лева. По молба на осъдения и след като той е направил самопризнания, делото е разгледано като съкратено производство. Съдът му е налага наказание с три пробационни мерки.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, заяви пред Добричкия окръжен съд днес, че молбата за промяна на наложената „пробация” е неоснователна, а искането за „условно лишаване от свобода” утежнява наложеното на подсъдимия наказание. 

Добричкият окръжен съд ще се произнесе по жалбата в законния 30-дневен срок.