Освобождават от такса смет засегнатите от наводнението
Освобождават от такса смет засегнатите от наводнението / Дарик Добрич
Освобождават от такса смет засегнатите от наводнението
74858
Освобождават от такса смет засегнатите от наводнението
  • Освобождават от такса смет засегнатите от наводнението

Пострадалите от наводнението на 19 юни т.г. в Добрич ще бъдат освободени от заплащане на такса битови отпадъци през 2015 година, реши Общинският съвет. Решението касае жилищните имоти, които са обследвани от комисия общински експерти по Закона за устройство на територията и са получили заповеди за премахване, преобразуване или ремонтиране. То е базирано на Закона за местните данъци и такси, според който общинският съвет може да освобождава отделни категории лица изцяло или частично от заплащане на отделни видове такси, посочи кметът Детелина Николова.

Администрацията е изчислила, че дължимите суми ще бъдат около 4 000 лева, като в случаите на освобождаване от такси по решение на общински съвет, разходите по предоставяне на услугата са за сметка на общината.

В залата общинският съветник Атанас Атанасов припомни, че е дал същото предложение - за освобождаване от такса смет на засегнатите от наводнението, още на сесията в края на месец юли, когато местната власт не се е съгласила с него и го е определила като политическо. Тогава Местният парламент освободи пострадалите от такси за технически услуги по строителство и ремонти, както и за депониране на отпадъци. "Какво се случи, че два месеца по-късно Вие узряхте за това мое предложение и го прокарвате?", попита Атанасов Детелина Николова. Тя обясни, че тогава искането не било документално издържано като административен акт, тъй като се събирали сведения за премахване от кадастралната карта на имотите и се издавали заповеди, които подлежат на обжалване в едномесечен срок. Кметът подчерта, че вече актът е стабилен, а информацията е налична и ще бъде препратена служебно на Държавната служба по геодезия, картография и кадастър, за да се облекчат собствениците, които имат разрушени и засегнати от бедствието къщи.

Чуйте в аудио файла какво си казаха Атанас Атанасов и кметът Детелина Николова.