Осветиха паметник на граничар
Осветиха паметник на граничар / netinfo
Поредна инициатива на Форума на българските граничари събра родолюбиви граждани от община Генерал Тошево на освещаване на паметника на граничар, загинал, защитавайки родната земя.
 
Голям пилон, на който се вее българското знаме, от няколко дни се вижда в крайграничното село Краище. Инициативата за неговото поставяне е на Форума на българските граничари, които чрез своите представители из цялата страна, са си поставили за цел да откриват и облагородяват местата, където са погребани граничари, загубили живота си по време на военна служба.

Повод за патриотичното им дело в с. Краище бе  мястото, където е погребан  граничарят Васил Минков, убит на 25 февруари 1950 година на българо-сръбската граница, в Кюстендилско.
 
За целта група от Форума на българските граничари от цялата страна направиха подход към буренясалото гробище, почистиха и възстановиха паметника на загиналия военен, както и пространството около него, след което монтираха пилон за трибагреник. Събитието събра редица граждани, сред които и кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров.
 
„Вие днес правите това, от което държавата и общините отдавана са абдикирали, за жалост…Радвам се, че все още има патриоти, които милеят не само за родината, но и за тези, дали живота си за нея в мирно време.“ - с тези думи градоначалникът се обърна на дошлите да се поклонят пред гроба на граничаря Васил Минков. Той допълни, че след този ден би искал повече млади хора да последват този пример, за да се съхранят спомените за нашите герои.
 
От Форума на българските граничари посочиха, че инициативата по издирване на родните герои в Добруджа ще продължи, тъй като имат информация и за други подобни „забравени“ граничари, които заслужават подобна почит.