Паметникът на Света Димитра Киевска
Паметникът на Света Димитра Киевска / Галина Георгиева
В навечерието на храмовия празник на църквата “Свети великомъченик Димитрий  Солунски“, в силистренското село Калипетрово, днес бе осветен бюст - паметник на света Димитра Киевска-Доростолска. Паметникът е дар от Свято-Веденския манастир в Киев, основан от света Димитра. 

В днешния ден той бе осветен от игумена на манастира, Макаровски епископ Дамян, в присъствието на духовници от Гърция, Русия, Украйна и Румъния.

"По-късно днес от 16:00 часа ще бъде отслужена  Велика вечерня с петохлебие и панихида за починалите свещенослужители, ктитори, дарители, благодеятели и енориаши", съобщи протосингелът на Доростолската митрополия отец Добри Чаков.

След това в салона на читалище "Пробуда"в селото  ще се състои празничен поздравителен концерт, на който се очаква да присъстват над 100 свещеници, гости от Украйна, Румъния и Гърция, представители на светската власт и миряни, а ктитори, дарители и спомоществователи на църквата ще получат специални отличия. 

Димитра Киевска - Доростолска е родена в Силистра през 1810 година със светското име Матрона Александровна Егорова. Семейството й се преселило в Бесарабия и тя се омъжила за капитан от руската армия, загинал в Кримската война (1853-1856). Тогава станала монахиня. Помагала е на ранените на при отбраната на Севастопол през 1855-1856 година, а през Руско-турската война от 1877-1878 година организирала в дома си в Киев лазарет за ранените войници.

През 1878 г. матушка Димитра основала в Киев, Веденската женска религиозна община "Въведение Богородично" с благословията на Киевския митрополит и с указ на император Александър II. В нея били приютени 33 вдовици и сирачета, които желаели да посветят живота си на Бога и Църквата. Броени дни след това тя починала на 9 март 1878 година в Санкт Петербург.

Мощите на матушка Димитра били пренасяни няколко пъти, но през 1996 година са били върнати в Свято-Веденския манастир.

През 2008 г. Украинската православна църква (Московска патриаршия) причислява Матрона Александровна към лика на поместно почитаните светии. Година по-късно силистренци имаха възможността да се поклонят на мощите на преподобна Димитра в родния й град.