/ iStock/Getty Images
Окръжният съд в Добрич остави с мярка "задържане под стража" френски гражданин, подсъдим по дело за блудство и създаване на порнографски материали с малолетни, съобщиха от съдебната институция.

Според съда има опасност 63-годишният Е.Ж. да се укрие или да извърши друго престъпление, а липсват и доказателства за несъвместимост на неговото здравословно състояние с условията в местата за лишаване от свобода, каквито доводи са били изтъкнати от неговата защита.

Чужденецът е обвинен, че в периода 2-6 януари 2020 година в дома си в село в община Балчик е извършил блудствени действия с три малолетни момичета и чрез заснемане с дигитален фотоапарат е създал порнографски материали, за които използвал същите три деца и още две момичета, посочват от съда.

Французинът е обвинен и че е държал за себе си под формата на файлове в дисковото пространство на преносим компютър, в карта памет и външна преносима памет създадените порнографски материали и още четири снимкови кадъра, за създаването на които са използвани лица от женски пол - видимо ненавършили 18 години.

В днешното съдебно заседание подсъдимият даде само частични обяснения по повдигнатите му обвинения и отказа да отговаря на въпроси, допълват от съда.

Делото ще продължи на 5 и 6 ноември с показания на петте момичета в т.нар. синя стая за щадящо изслушване на деца и в присъствието на психолог.

Определението, с което Окръжният съд днес отказа да измени наложената на подсъдимия най-тежка процесуална принуда, може да бъде обжалвано пред Апелативния съд във Варна.